Βραβείο κόντρα στα εμπόδια

04.12.2013

Για του λόγου το αληθές, η ευχάριστη είδηση της πρόσφατης βράβευσης της ομάδας «Πρόσχημα» στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού στο Αλγέρι (18-23/11), με την παράσταση «(πράξη) 21-mneme», σε χορογραφία Μαρίας Κολιοπούλου.

Η παράσταση, που είχε παρουσιαστεί στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, πήρε το δεύτερο βραβείο (τους πέρασαν μόνο οι Κινέζοι), ενώ προσκλήθηκε να συμμετάσχει με νέα παραγωγή στο επόμενο φεστιβάλ. Η ομάδα «Πρόσχημα» έχει (και θα έχει) τη βάση της στην Ελλάδα, αλλά τη ματιά της στραμμένη στην Ευρώπη και στον κόσμο.

«Φοβερή» και «πολύ σημαντική» χαρακτηρίζει την εμπειρία στην Αλγερία η Μαρία Κολιοπούλου. Διότι δεν είναι μόνο ότι «βγαίνεις εκτός Ελλάδας, αλλά και εκτός Ευρώπης. Γνωρίζεις το πώς δραστηριοποιούνται ομάδες από την Αφρική, τη Συρία, τον Λίβανο, τη μεσογειακή λεκάνη».

Αλλωστε... «μεγάλη πλειοψηφία των ελληνικών ομάδων καταφέρνουν πια και φεύγουν εκτός Ελλάδας για να επιβιώσουν.» Μια συζήτηση για τον χορό θα μπορούσε, πέρα από τη γοητεία της, να κρύβει και αρκετά παράπονα. Επιχορηγήσεις για να ενισχυθεί η παραγωγή δεν υπάρχουν, θέατρο χορού όπου να γίνονται πρόβες και παραστάσεις δεν υφίσταται, οι ομάδες προσπαθούν ιδίοις εξόδοις να τα βγάλουν πέρα.

«Βρίσκουμε νέους τρόπους και λύσεις για να συνεχίζουμε τη δουλειά μας. Σ' αυτό είμαστε μαθημένοι, γιατί ποτέ δεν είχαμε κάτι δεδομένο», λέει η Μ. Κολιοπούλου. «Προσπαθούμε να υπερκεράσουμε τα εξωτερικά εμπόδια. Σίγουρα τα πράγματα έχουν δυσκολέψει πολύ, αλλά δεν στεκόμαστε σε αυτό. Κόντρα στην τρέχουσα κατάσταση συνεχίζουμε τη δουλειά μας, όσο είναι δυνατόν καλύτερα και πληρέστερα».

Και να σημειώσουμε ότι η ομάδα ταξίδεψε χάριν της Στέγης, αφού τους πλήρωσε τα μεταφορικά έξοδα. Διαφορετικά δεν θα υπήρχε τρόπος...

Χορεύουν για τη μνήμη

«Το να πράττεις σημαίνει να αναλαμβάνεις μια πρωτοβουλία, να αρχίζεις, να θέτεις κάτι σε κίνηση». Χρησιμοποιώντας ως μότο τα λόγια της Χ. Αρεντ, η «(πράξη) 21-mneme» της ομάδας χορού «Πρόσχημα», σε χορογραφία της Μαρίας Κολιοπούλου, προκαλεί τον θεατή να επαναφέρει στη μνήμη του εκείνη την κατάσταση του υποσυνείδητου όπου το μόνο καθήκον του είναι να κυνηγήσει τα όνειρά του, δίνοντας έτσι την υπόσχεση για ελπίδα. Διερευνώντας την έννοια της μνήμης, η Μαρία Κολιοπούλου προτείνει ένα παλινδρομικό ταξίδι στη σωματική μνήμη. Βυθίζοντάς μας σε έναν κόσμο φανταστικής πραγματικότητας, τρεις γυναίκες αποκαλύπτουν διαφορετικές πτυχές της μνήμης, καθώς αφήνουν το σώμα τους να διηγηθεί τις δικές του ιστορίες. Ερμηνεύουν: Ιωάννα Αποστόλου, Iωάννα Παρασκευοπούλου, Ευγενία Σιγαλού. Η μουσική είναι του Γιάννη Ισιδώρου και τα κοστούμια του Αντώνη Βολανάκη.

30 έργα σε μουσεία, εργοστάσια, ανοιχτούς χώρους και φεστιβάλ

Η ομάδα σύγχρονου χορού «Πρόσχημα» ιδρύθηκε το 1996. Η ταυτότητά της ορίζεται από 30 έργα, ποικιλόμορφα ως προς τη θεματολογία, τη δομή και το χορογραφικό ύφος, εικαστικές εγκαταστάσεις και video dance που έχουν παρουσιαστεί σε μουσεία, εργοστάσια, ανοιχτούς χώρους και φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εκτός από το «5ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού» στο Αλγέρι για το έργο «Mneme», έχει αποσπάσει τιμητικές διακρίσεις, ανάμεσά τους, το βραβείο χορογραφίας Jarmila Jerabkova Award - New Europe Festival 2008 για τα έργα [πράξη] 1.3 και [πράξη] 3 και το βραβείο χορογραφίας/ερμηνείας στο Φεστιβάλ Napolidanza 2005 για το video dance «Three Times» κ.ά. Καλλιτεχνική και οργανωτική διεύθυνση: Μαρία Κολιοπούλου, Δήμητρα Κρητικίδη.

Αντιγόνη Κάραλη - http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=23136&subid=2&pubid=63928527