Μαρία Κολιοπούλου
Χορογράφος
Γεννήθηκε στην Αθήνα όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε με υποτροφία στο τριετές τμήμα ανώτατων σπουδών BA(Hons) του Laban Centre for Movement and Dance στο Λονδίνο, από όπου αποφοίτησε με τα πτυχία Diploma in Dance Theatre και Bachelor of Arts with Honors. Παράλληλα παρακολούθησε σπουδές στη σχολή Βακαλό.
Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας σύγχρονου χορού Πρόσχημα. Χορογραφικές της δουλειές έχουν παρουσιαστεί στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το Φεστιβάλ Αθηνών, την Α.Σ.Κ.Τ, την 1η Μεσογειακή Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού στα Χανιά, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (1η, 2η και 4η Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού), το Solo and Duo dance festival – Βουδαπέστη, το φεστιβάλ Tanz_house - Σαλτσμπουργκ και Tanzkosmos - Βιέννη, το Duncan Centre - Πράγα, το φεστιβάλ Abundance – Καρλσταντ και Stockholm Fringe Fest–Στοκχόλμη, την Βαλκανική Πλατφόρμα Χορού - Λιουμπλιάνα και τα Θέατρα, Ανοιχτό, Εμπρός, Κνωσσός, Νέου Κόσμου, Πορεία, Φούρνος, Χώρα.
Ως χορογράφος έχει συνεργαστεί με το Δανέζικο Ινστιτούτο στις Γέφυρες μεταξύ γυναικών καλλιτεχνών, με την πολιτιστική πρωτεύουσα Πάτρα 2006, με το Θέατρο του Ν. Κόσμου, με το Εθνικό Θέατρο και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών και με τους σκηνοθέτες , Β. Θεοδωρόπουλο, Θ.Γκόνη, Β. Μαυρογεωργίου, Θ. Μπαλωμένο, Ρ.Πατεράκη, C. Grauzinis.
Το 2013 η χορογραφία της πράξη 21 – mneme πήρε το 2ο Βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού στο Αλγέρι εκπροσωπώντας την Ελλάδα. Το 2008 βραβεύτηκε για τα δύο σόλο έργα πράξη 1.3 και πράξη 3 με το Jarmila Jeřábková award στο New Europe Festival στην Πράγα και το 2005 για το έργο Waltzing Apart στην Βουδαπέστη, ενώ την ίδια χρονιά διακρίθηκε για την ερμηνεία της στο videodance Three Times στο φεστιβάλ Il Choreografo Eletroniko στην Νάπολη.
Έχει γράψει το δοκίμιο «Ανάπτυξη των καλλιτεχνικών δεξιοτήτων στη διδασκαλία του χορού» στο βιβλίο Πολιτισμός Και Τέχνη- επτά δοκίμια για το χορό. Έχει διδάξει για σειρά ετών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση (Εκπαιδευτήρια Δούκα, Γερμανική Σχολή Αθηνών) καθώς και σε αρκετές ερασιτεχνικές σχολές στην Αθήνα, ενώ έχει δώσει σεμινάρια στην Κρατική Σχολή Χορού, στο Διεθνές Φεστιβάλ χορού Καλαμάτας, στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Συμμετέχει στο πρόγραμμα unlimited access στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών διαδάσκοντας εργαστήρια κίνησης για άτομα με κινητική αναπηρία και χορευτές.
Eίναι μέλος του συνδέσμου χορού http://syndesmoschorou.wordpress.com/